Unboxing Day

december 2016

Enig idee hoe columnisten tewerk gaan? Welnu, hier volgt een kijkje in mijn keuken.

Unboxing een kerstpakketMedio december op een station in Nederland. Een man stapt zwaarbeladen mijn treincoupé binnen. Hij zet iets op een stoel, gespt zijn rugzakje af en gaat zitten. Hij bedenkt zich, gaat weer staan en tilt een doos naar het bagagerek. De doos is te groot, of de ruimte boven het bagagerek te klein. De doos verdwijnt weer uit het zicht, net als de man. Nog net op tijd zie ik dat er groene, rode en zilverkleurige figuurtjes op de doos zijn gedrukt. "Een kerstpakket! Bestaan die nog?", flitst er door me heen. Als zzp'er hoef ik natuurlijk nergens op te rekenen, maar ik dacht dat ze door bezuinigingen en belastingmaatregelen ook uit andere bedrijven waren verdwenen.

Een paar seconden later draaien mijn hersenen op volle toeren. Een kerstpakket - mooi onderwerp voor een column. Misschien iets over het stuntelen met zo'n doos. En dat dan koppelen aan unboxing-video's, tegenwoordig zo populair op Youtube. Of nee, over kinderlijke emoties wanneer mijn vader met een kerstpakket thuiskwam - van hooggespannen verwachting tot verongelijkt gevoel. Losse ideeën genoeg, maar nog geen vastomlijnd plan voor een column. Ik parkeer het onderwerp in een hoekje van mijn hoofd.

Eén week later, zelfde station. Er stapt iemand in de trein met een onhandige doos onder de arm. Ik manoeuvreer me op een stoeltje, verplaats de doos van mijn arm naar mijn schoot en leg m'n rugzak er bovenop. Als zzp'er hoef ik natuurlijk nergens op te rekenen, maar er blijken organisaties te zijn die zelfs hun vrijwilligers met een verrassingspakket bedenken. Toch wel leuk om weer eens Unboxing Day te vieren.

Al met al heb ik nog steeds geen vastomlijnd plan voor ... hé! Ik heb zojuist een decembercolumn geschreven! Prettige feestdagen en een gezond 2017.

gerelateerde berichten: Verleiding - Helden van Marktplaats - Zomerhit