Helden van Marktplaats

april 2017

Boeken, vlaggen, kinderkleding, hoedjes, scharen, feestartikelen: je kunt het zo gek niet bedenken of er is een semi-professionele handelaar die het via Marktplaats verkoopt. Ik keek er altijd met verbazing naar: hoe konden die mensen in hun levensonderhoud voorzien? Nu is er een gevoel van respect bijgekomen.

Marianne Foncke met een stapel ingepakte boekenDeze week had ik iets te verzenden. Mijn boeken waren van de drukkerij gekomen (hoera!) en het werd tijd om mijn donateurs het hun beloofde exemplaar toe te sturen. Ik had een dikke rol pakpapier in huis gehaald en zonk op mijn knieën om die in stukken te verdelen. Afmeten, omvouwen, knippen, doorschuiven. Afmeten, omvouwen, knippen, doorschuiven. Daarna begon het inpakken: boek zo strak mogelijk in het papier rollen, plakband. Links invouwen, rechts invouwen, flap omhalen, plakband. En zo verder.

Daarmee waren de pakjes nog niet verzendklaar. Er moest nog een postzegel annex adreslabel op. Hoe ik ook door de website van PostNL klikte, een zegel voor brievenbuspakjes was onvindbaar. Google wist ze wel in één keer te vinden. Daarna begon een tijdrovend werkje. Mijn gedachte om even een adresbestand te uploaden, waarna de labels met twee of drie klikken zouden worden aangemaakt bleek hopeloos naïef. De adressen moesten veld voor veld worden ingetikt.

Dan afrekenen, printen, uitknippen en opplakken. Een hele rol plakband en twee dagen na het begin van mijn klus waren ik en de pakjes klaar voor vertrek. De eigenaar van het postagentschap keek niet erg blij toen ik de inhoud van twee dozen onthulde - ik had nog wel het rustigste moment van de week uitgezocht - maar begon plichtsgetrouw aan het scannen van de barcodes. Krap tien minuten later stond ik weer buiten, een 2 mm dikke stapel kassabonnetjes in de hand. Mijn taak zat erop.

Er zijn twee mogelijkheden. Of de kleine internethandelaren weten iets wat ik niet weet. Of er bestaan mensen die ons met veel liefde en een hoop werk boeken, hoedjes en scharen toezenden. Ik vrees het laatste. Wat een helden.

gerelateerde berichten: unboxing day - dierbare doden