Muurisolatie (1)

juli 2016

De expert hoefde nauwelijks binnen te komen om het probleem te doorgronden. Hij had op het intakeformulier de symptomen al bekeken: een vloer die onverwacht was gaan werken. Voordat hij aanbelde, liet hij zijn ogen langs de gevel dwalen. Wat hij zag, bevestigde zijn vermoedens: "wanneer de luchtgaten in de muur worden dichtgemaakt, moeten er luchtroosters met een minstens even grote capaciteit voor terugkomen. Aan de oppervlakte van het dichtgemetselde stuk kunt u zien dat dat niet het geval is."

Thermoparels die als muurisolatie de spouwmuur in worden geblazen
Ondanks zijn voorlopige conclusie nam hij de tijd voor een inspectieronde door het pand. Daarbij hoorde ook een tochtje onder de grond. De expert was een held. Hij trok zonder morren een overall aan en verdween door het veel te krappe gat onder het kruipluik. Hier vond hij nog meer bewijzen voor zijn theorie. Toen hij weer opdook, riep hij de bewoners bij zich en liep punt voor punt zijn conclusies langs.

"U heeft de muren laten isoleren, met schuimbolletjes in uw geval. Dat was goed voor de stookkosten en uw comfort, maar uw huis dankt u niet." Wij, de bewoners, stonden erbij als schoolkinderen die wel hun huiswerk hadden gemaakt, maar nog steeds de opdracht niet begrepen. Onze schoolmeester legde het nog eens geduldig uit. "Vroeger had u een buitenmuur die binnendringend vocht perfect naar buiten wist te werken. Nu heeft u een laag tussen de binnen- en buitenmuur gelegd. De ademende functie ging verloren, het huis houdt vocht vast."

Zijn stem klonk alsof hij zijn hoofd wilde schudden. Maar vlak voordat wij ons dom begonnen te voelen, vertelde hij dat het ons nauwelijks aan te rekenen viel. "Huisisolatie staat volop in de aandacht. De overheid blijft het zelfs stimuleren, terwijl ik in mijn dagelijks werk zie hoeveel schade het geeft. Misschien ook wel te begrijpen: er zijn zoveel subsidies voor uitgedeeld. Dan kunnen ze achteraf moeilijk zeggen dat het toch niet zo'n goed idee was."

De expert somde op met welke maatregelen wij de schade konden beperken. Zijn laatste woorden waren bemoedigend. "U bent er op tijd bij. U kunt hier nog tientallen jaren tevreden wonen."

Wordt vervolgd.

gerelateerde berichten: Muurisolatie (2) - Zomerhit